Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers

Toespraak 'Dag van de Rechtspraak'

Op donderdag 28 september 2017 vond de “Dag van de rechtspraak” plaats in het Tivoli gebouw in Utrecht. De dag was bedoeld voor rechters en aankomende rechters die straks te maken krijgen met de nieuwe wetten waarin (ook) verkeersmisdrijven harder gestraft gaan worden.
Ruim 1000 rechters en aankomende rechters waren aanwezig in de grote zaal waar toespraken werden gehouden.

Er waren drie toespraken “uit de praktijk” : één over mensen die failliet waren gegaan en van alles bij mis was gegaan waardoor ze nog dieper in de problemen kwamen en levenslang niet meer uit de schulden kwamen waardoor ze gedwongen waren onder bijstandsniveau te leven.
Allemaal kennen we nog wel de buurtwinkels die langzaam maar zeker hun deuren moesten sluiten.
Namens vaders die hun kinderen niet meer mochten zien omdat de moeders niet mee werkten was er een hartverscheurend verhaal van een vader die machteloos stond omdat zijn vrouw bij elke poging van Jeugdzorg om te bemiddelen de vrouw hartverscheurend begon te huilen en bleef weigeren. De verjaardagscadeautjes stonden al twee jaar bij vader in de kast, maar zijn kind mag ze niet ontvangen.
Een daverend applaus kreeg de voorzitter van de LOV. “Verkeersslachtoffers en nabestaanden hebben levenslang” was haar boodschap.
Ze vertelde over haar eigen traumatische ervaringen na de dood van haar zoon. En hoe de familie van de dader haar na de zitting stonden op te wachten. Over de slapeloze nachten en beelden van haar dode kind, doodgedrukt tussen de auto van de dader en de geparkeerde auto’s langs de kant van de straat.
Maar ook over de vele schrijnende gevallen waar ze als voorzitter van de LOV mee te maken krijgt.

We hopen dat de bijdrage van de LOV rechters zullen tegenhouden om een nu nog veel gehoorde opmerking van hen te maken” voor de nabestaanden is geen straf goed genoeg”. Wíj hebben in elk geval duidelijk gemaakt wat het verschil is in een gevoel van eerlijke genoegdoening. En dat dat verschil zit in enerzijds een als ‘zinloos’ ervaren taakstraf en anderzijds vier tot vijf jaar gevangenisstraf.