Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers


                 

In 2017 is de Internationale Herdenking Verkeersslachtoffers op 19 november.
Ruim 300 nabestaanden, verkeersslachtoffers en belangstellenden zullen daar aanwezig zijn. Het is dan de twintigste keer dat de herdenking in Middelburg plaats vindt.
Jaarlijks wordt er wereldwijd op de derde zondag van November een herdenking georganiseerd. Dit initiatief gaat uit van de internationale organisatie FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route). Alle aangesloten landen herdenken hun verkeersslachtoffers op dezelfde dag.
Ook in Nederland vond dit in 2016 al voor de 20-ste keer plaats. Met deze herdenking krijgen verkeersslachtoffers een gezicht en een stem.
Indien u zich bij de LOV hebt opgegeven ontvang u vanzelf een uitnodiging. Slechts weinig mensen zijn op de hoogte van de Internationale herdenking en in de media wordt er evenredig weinig aandacht aan besteed. Toch waren er in 2016, 629 verkeersdoden en ruim 20.000 zwaargewonden! En het is dan ook voor de nabestaanden en slachtoffers moeilijk te verteren dat ze zich nauwelijk gezien en gehoord voelen. Dat niemand lijkt te begrijpen hoe groot hun worsteling is om te verdragen wat hen is overkomen. Je kunt je dat ook nauwelijks voorstellen als je het niet hebt meegemaakt maar nabestaanden onder elkaar hebben aan een blik of aan een woord genoeg om te weten hoe het met de ander is en wat de ander nodig heeft.
Duizenden mensen rouwen om hun verlies en de herdenking in Middelburg is de grootste in het land. De wijze waarop de herdenking plaatsvindt wordt door de bezoekers zeer gewaardeerd. Het officiële gedeelte vindt plaats in een grote zaal waar driehonderdvijftig stoelen klaar staan voor de genodigden. Er zijn enkele sprekers en nabestaanden die hun verhaal vertellen afgewisseld met passende muzikale omlijsting. Aan grote borden zijwaarts van het podium heeft iedere nabestaande de foto van zijn dierbare opgehangen. Op grote schermen verschijnen de namen van de overledenen terwijl tegelijkertijd een voor een de namen worden opgenoemd en voor een ieder een grote witte roos in een vaas wordt gestoken die naderhand mee naar huis wordt genomen.
Na de afsluiting wordt in de hal koffie en thee geschonken en hebben de nabestaanden de tijd om met elkaar hun ervaringen uit te wisselen waar dan ook volop gebruik van wordt gemaakt.

Er zijn altijd veel helpende handen nodig voor de organisatie van de herdenking.

Ook meehelpen om de nabestaanden een mooie herdenking te bieden? Geef je dan op als vrijwilliger: 06-4896 8495

Agenda

Muziek: gome on together
Tekst: Gijs Hietkamp
uitvoering: Shamrock and the tulips

Het mag nooit gewoon zijn.
toespraak Peter van der Knaap

Verbinding
toespraak Elly Winkel

De Eenzaamheid
Tekst: Stef Bos
Voordracht: Jan de Ruijter

Samenwerken aan meer verkeersveiligheid.
Drs. J.M.M. Polman
commissaris van de Koning te Zeeland

Muziek: Flume
Tekst en muziek: Bon Iver
Uitvoering: Shamrock and the tulips

Ervaringen van een familieagent
Toespraak Jan Labruyere
bureau Kruiningen

Muziek: Retour afzender
Tekst en muziek: Wendy Hoogendijk

Milan Ekstein
Verhaal van vader Adrie Ekstein die zijn zoon verloor.
Lees hier zijn verhaal

Muziek: Dat ik om je ween
Tekst en muziek: Shamrock and the tulips

Een streling met pyriet
toespraak van Fleur van der Bij die haar zusje verloor.
Lees hier haar verhaal

Herdenking Verkeersslachtoffers
Alle namen worden genoemd door Myrthe en Wouter
Bloemen steken: Karin Chantal

Muziek: Lead my the way
Tekst: Willem Hietkamp
Muziek: Gijs Hietkamp
Uitvoering: Shamrock and the tulips